XYLEM Water Solutions

hivatalos magyarországi képviselője

Klórozás általános bemutatása

A megtermelt, fogyasztásra szánt vizet általában csak tisztítás és fertőtlenítés után lehet - a fogyasztói hálózaton keresztül - a fogyasztóhoz juttatni. Ezért a víz kezelésének utolsó fázisa mindig a fertőtlenítés.

A víztisztítás során sok esetben oxidálni kell a víz káros szennyező anyagait annak jobb eltávolíthatósága érdekében. A vízhálózatban is szükséges -a vízminőség romlásának megakadályozása érdekében- a fertőtlenítőanyag jelenléte.

A szennyvíz tisztítási technológia befejező fázisa is - biztonság érdekében - mindig a fertőtlenítés kell legyen..

A fenti célokra a legáltalánosabban - és egyben a legrégebben is - a klórt használják. A klórozás amellett, hogy a legolcsóbb fertőtlenítő eljárás, a leghosszabb hatású is. Eddig nem találtak más fertőtlenítő anyagot, amellyel a kiterjedtebb vízhálózatokban a szükséges fertőtlenítő anyag-szintet biztosítani lehet.
A klór - amellett, hogy kitűnő fertőtlenítőszer - veszélyes, igen mérgező (és korrozív) anyag. Ezért nagyon fontos, hogy a klórozó berendezés megbízható, veszélytelen és pontos működésű legyen. A klórt acéltartályban tárolják az alkalmazásának megfelelő 7 - 1000 kg tömegtartományban. A palackban illetve hordóban a klór cseppfolyós és gáz halmazállapotban van jelen. Felhasználásra - a kisebb berendezések esetében mindig - gázfázis kerül mert ez az egyszerűbb.

Az általunk 25 éve gyártott - vákuumos rendszerű - ADVANCE® 200 típusú klórozó berendezés család, amely a VITUKI Rt vizsgálatai alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiadott Vízügyi Alkalmassági Engedéllyel rendelkezik, legmagasabb minőségi követelményeknek eleget tesz.
A készülékeink adagolási tartománya (14 lépcsőben) 0,6 g Cl2/h - 150 kg Cl2/h -ig terjed.

Vákuumszabályzó Távszabályzó
Automatikus átváltó Ejektor


A klórozók fő elemei: a vákuumszabályozó és az ejektor, valamint a kettő között mindig beépítésre kerülő rotaméter és adagoló szelep. A külön egységbe épített adagoló szeleppel ellátott rotamétert távszabályozónak nevezzük. A kompakt gázadagolóknál a vákuumszabályozóval a rotaméter és a manuális adagoló szelep egybe van építve. A klóradagoló berendezés bővíthető automatikus átváltóval a folyamatos klórozás, valamint automatikával a mennyiségarányos és/vagy a maradék-kórtartalomra szabályozott klóradagolás érdekében. A berendezéseinket kiegészítő elemekkel tesszük széleskörűen alkalmazhatóvá.

Az egyéb adagolandó gázok esetén a fenti maximális értékeknél az alábbi szorzók érvényesek:
SO2 --> 0,95; NH3 --> 0,5; CO2 --> 0,78
A minimálisan adagolható mennyiség minden típus esetén a maximális teljesítmény 5%-a.

A kényelmesebb kezelhetőséghez illetve ellenőrizhetőséghez távszabályozós készülékeket, a folyamatos működéshez automatikus átváltós készülékeket tudunk ajánlani. Klórozóinkkal a több helyre történő klóradagolás is megvalósítható.
A berendezéseink felépítése modulrendszerű, így könnyen, utólag is, bővíthetőek.

ADVANCE® 200 adagoló berendezéseket más gázok (NH3, SO2, CO2)-víztechnológiai, élelmiszeripari, borászati és egyéb ipari felhasználásokhoz- is készítünk.

Automatikus klórozók


Klórozó berendezéseinket 10 kg/h teljesítményig mennyiségarányos vagy maradék-szabad aktív klórtartalomra vagy kombináltan szabályozott automatikus kivitelben is készítjük, de berendezéseink utólag is automatikussá alakíthatók.

Bármely távszabályozós klórozó típus manuális távszabályozója helyére beépühetnek az automatika mehanikus elemei: a távmérő, a motoros klórszelep és a nyomásdifferencia szabályozó. A motoros szelepet a WEDEMAT
(WEDEMAT-ot lásd: Termékek -> Automatika) automatika állítja a megkivánt helyzetbe. A szabályozás módja a kezelő által kiválasztható. Az automatika optoelektrónikus klór-tömegáram mérővel is rendelhető; ilyen esetben a nyomásdifferencia szabályozó elmaradhat.

Az automatikus klórozóink 6 lépcsőben 20 g/h - 10 kg/h adagolási tartomány fednek le.Automatikus klórozók teljesítményválasztéka
Típus Max. teljesítmény [g/h]
201C*-a 200 500 900 2000    
202C*-a         4000  
203C*-a           10000

A * helyére 3 vagy 5 választható.
A minimálisan adagolható mennyiség minden típus esetén a maximális teljesítmény 10%-a.Az ADVANCE berendezés típusai


2 0 X Y ZA típusok szám-jelölése
X
A max. teljesítmény számjele
(klór gázra)
Y
Az adagoló gáz fajtájának
betűjele
Z
A vákuumszabályzó
szerelési mód
1 2000 g/h A   Ammónia 1 szabályozó szeleppel
palackra v. gyűjtőcsőre
2 4000 g/h B   Széndioxid 2 szabályozó szeleppel
hordóra
3 10 kg/h C   Klór 3 távmérővel
palackra v. gyűjtőcsőre
4 20 kg/h D   Kéndioxid 4 távmérővel
hordóra
5 40 kg/h     5 automatikus átváltóval
palackra v. gyűjtőcsőre
6 75 kg/h     6 automatikus átváltóval
hordóra
7 120 kg/h        
 

Az ADVANCE berendezések felépítése


A 200-as típuscsaládba tartozó készülékek működési elvüket, felépítésüket tekintve azonosak. Az egyes típusok közötti eltérés csak a vákuumszabályozó felszerelési módjában, a teljesítményben (méretekben), illetve - az adagolandó gáztól függően - a szerkezeti anyagokban van.

Az ADVANCE® 200-as típuscsaládba tartozó klórozók abszolút biztonságos vákuumos rendszerűek. A rendszer lényege: a klórgáz palacktól vagy hordótól a felhasználási pontig való szállítása a légköri nyomásnál kisebb nyomáson, vákuum alatt történik. Az üzem alatti berendezésben és a klórvezetékben is vákuum van, amit (vízsugár szivattyú-elvén) az injektor biztosít; így tömítetlenség vagy a vezeték sérülése esetén levegő jut a rendszerbe ( és nem a klórgáz jut a környezetbe). Ezzel egyidejűleg (vagy ha bármi más okból a vákuum megszűnik) a vákuum-szabályozó biztonsági szelepe lezár, és nem jut több klórgáz a klórozó rendszerbe.Az általunk gyártott vákuumszabályozók maximális adagolási teljesítményei (klórgázra):
Típus Max. teljesítmény [g/h] Max. teljesítmény [kg/h]
201 12 28 75 200 500 900 2              
202       200 500 900 2 4            
203                 10          
204                   20        
205                     40      
206                       75    
207                         120  
208                           150
Riasztó, szabályozó automatikák
Megnevezés Típus Részletek
Gázérzékelő ECOGAS Részletek >>
Gázérzékelő ECOGAS-2 Részletek >>
Analizátor ECOMETER Részletek >>
Automatika ECOMAT Részletek >>
Klórgáz áramlásmérő ECOFLOAT Részletek >>

A klórozó berendezések néhány típusa


ADVANCE 201 ADVANCE 201 - gyűjtőcsőre szerelve
ADVANCE 205 - gyűjtőcsőre szerelve ADVANCE 205
Copyright © Ecovíz Kft. - verzió: HProg 2.0 - 2.0